Salutació


25 Reunions Anuals de la Societat Catalana de Pediatria

Benvolgudes companyes, benvolguts companys,

El llibre que recull la història més recent de la Societat Catalana de Pediatria (SCP), la dels seus últims 25 anys, titulat L’Atenció Pediàtrica a Catalunya, de Xavier Demestre (editor), publicat el 2016 amb motiu del 90è aniversari de la constitució de la Societat, inclou un capítol sobre l’origen de la seva Reunió Anual. Transcorria el curs 1991-1992 quan es va gestar: el president de l’SCP, Josep M. Bosch Banyeras, ideava i impulsava una nova activitat que ja ha arribat a la 25a edició, la qual cosa demostra la consolidació i la maduresa tant de la Reunió com de la Societat. Des de llavors, els vuit presidents de l’SCP que s’han anat succeint (Josep M. Casassa, Josep Argemí, Josep Mauri, Xavier Demestre, Jaume Iglesias, Vicente Molina, Ferran A. Moraga i Valentí Pineda) han considerat la Reunió Anual una activitat destacada del programa científic de cada curs acadèmic, que s’ha anat afermant any rere any i que s’ha convertit en una trobada en què es mostra l’activitat assistencial, docent i de recerca feta pels socis, i també la forma de fer i de ser de la Societat. És una trobada alhora festiva i de treball, una oportunitat de trobar-nos i de reafirmar amistats. La Reunió s’ha constituït en el petit gran congrés anual dels pediatres catalans.

Bosch Banyeras la va definir molt bé: «Quan es va projectar la celebració de la primera Reunió Anual es va fer tenint en compte uns aspectes considerats essencials. Es va voler que esdevingués la festa anual de la Societat fent èmfasi en la seva producció científica, en la convivència i el gaudi dels socis i també que fos assequible per a tothom. Un altre aspecte en què es va posar èmfasi a l’hora de planificar la Reunió va ser la vessant social. En una societat com la nostra és fonamental l’aportació científica, però ho és també la relació personal i allò que en podríem dir la manera de fer. Els actes lúdics són interessants per la seva significació social, de relació i de gaudi, i són valuosos com a mitjans complementaris» (Pediatria Catalana 2001, setembre-octubre, número commemoratiu del 75è aniversari de la fundació de l’SCP).

La primera Reunió Anual es va celebrar a Lloret de Mar i va ser encarregada al doctor Pompeu Pascual, de Girona, qui la va organitzar i presidir. A partir d’aquest moment, grups de pediatres d’arreu de Catalunya l’han organitzat portant-la al seu territori i desenvolupant-la amb els seus professionals més propers. Aquesta diversitat en la ubicació ha anat enriquint i acostant els pediatres de tot Catalunya. Així s’han anat succeint les diverses seus anuals: Lloret de Mar, Roses, Seva, Tortosa, Lleida, Sabadell, Sitges, Reus, Girona, Perpinyà, Seva (per segona vegada), Port Aventura, Platja d’Aro, Sitges (per segona vegada), Berga, Val d’Aran, Tarragona, Figueres, Vilafranca del Penedès, la Seu d’Urgell, Manresa, Tortosa (per segona vegada), Blanes, Terrassa i, aquest any, Barcelona.

Barcelona acull la Reunió Anual per primera vegada en aquests 25 anys, després de 24 edicions per tot Catalunya, fet que demostra el fonament de l’SCP que assenyalen Oriol Casassas i Joaquim Ramis en el primer llibre sobre la història de l’SCP, publicat el 1993 i titulat Metges de nens. Cents anys de pediatria a Catalunya: «Més d’una vegada els homes de la Societat Catalana de Pediatria havien expressat la voluntat que l’entitat, lluny de restar circumscrita a una ciutat, fos veritablement catalana, tal com indica el seu nom social. Calia sortir de Barcelona i eixamplar-se pel país; amb aquesta intenció, la primera de les decisions preses fou la de realitzar visites col·lectives fora de la gran ciutat. El 24 de juliol de 1929 –la primera sortida– la Societat visità els balnearis d’aigües mineromedicinals de Tona, el Codina, l’Ullastres i el Roqueta, i el 29 de setembre del mateix any l’Institut de Puericultura de Reus d’Alexandre Frias».

La Reunió Anual ha adquirit experiència i maduresa gràcies al bon treball de les successives juntes directives i especialment per l’esforç i la il·lusió dels organitzadors i els participants, els nostres socis. La Reunió és un bon índex per mesurar la salut de la nostra Societat, i per això podem dir que estem «molt bé».

No vull concloure sense agrair a la Junta Directiva l’honor i la confiança que m’han atorgat per organitzar aquesta edició tan especial i important; a més, en nom del Comitè Organitzador i del Comitè Científic, que hem intentat que representin els pediatres de tot Catalunya, vull donar les gràcies a tots els que ens han permès arribar fins a aquesta 25a Reunió Anual, és a dir, als organitzadors de les 24 edicions precedents i als assistents, així com a les juntes directives de l’SCP, que des de l’any 1992 (any en què era presidida per Josep M. Bosch) fins a l’actual (dirigida per Valentí Pineda) han donat suport a la Reunió com un dels pilars bàsics de les activitats anuals de la Societat.

I vull acabar amb el mateix desig que, el maig del 1992, Pompeu Pascual, president de la primera edició, va expressar al final del pòrtic del suplement 1 del Butlletí de la Societat Catalana de Pediatria - Pediatria Catalana (número monogràfic de la Reunió Anual): «[…] i sobretot desitjar que aquestes reunions de la Societat tinguin continuïtat».

Us esperem a tots amb il·lusió el 17 i 18 de maig de 2019, a Barcelona, per commemorar aquesta important efemèride, amb un programa innovador i actualitzat, en què una part molt important seran les vostres comunicacions com a expressió de la producció científica de la Societat. No faltaran, com és costum en els últims anys, les activitats de la Societat amb la ciutadania.

La primera Reunió Anual va tenir lloc el 1992, l’any olímpic de Barcelona; amb aquesta hem arribat a l’edició 25, medalla de plata per a la Reunió Anual. Però la Societat Catalana de Pediatria i els seus pediatres mereixen una altra medalla: la d’or. Felicitats a tota la Societat.

Ferran A. Moraga-Llop
President del Comitè Organitzador

Falten...   

Dates d'interès   
18 de febrer de 2019
Ampliat termini abstracts.
7 de maig de 2019
Data limit d'enviament de comunicacions.

Seu   
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Dr. Aiguader, 88.
E-08003 Barcelona
Tel. (+34) 93 316 0000
www.prbb.org/ca


Com arribar-hi   

Aparcament Parc Recerca Biomèdica:
Passeig Marítim: C/ Doctor Aiguader, 88
Aparcament Hospital del Mar-Barceloneta-:
Pg. Marítim de la Barceloneta, 23-31