GRUPS DE TREBALL
Grup de Reumatologia Pediàtrica
Justificació
La reumatologia pediàtrica és l'àrea específica dins la pediatria que inclou el diagnòstic i tractament de les patologies d’origen autoimmune i reumatològic a la infància. Aquest grup de malalties és heterogeni i inclou: trastorns del sistema musculoesquelètic com l'artritis idiopàtica juvenil (AIJ); malalties autoimmunes sistèmiques com el lupus eritematós sistèmic; la dermatomiositis juvenil o l'esclerodèrmia; vasculitis com la malaltia de Kawasaki; malalties autoinflamatòries com la síndrome PFAPA o les síndromes hereditàries de febre periòdica, patologies òssies com l'osteoporosi o síndromes de sensibilització central com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica.
En l’actualitat no existeixen programes de formació especialitzada oficial en subespecialitats pediàtriques però els professionals que exerceixen la reumatologia pediàtrica són presents als nostre sistema sanitari des de fa més de 30 anys. Existeixen, a més, societats científiques ben establertes en aquest camp, tant en àmbit estatal (Sociedad Española de Reumatología Pediàtrica) com internacionals (Pediatric Rheumatology European Society entre d’altres) que treballen des de fa anys per millorar la salut dels infants amb malalties reumàtiques.
A Catalunya, ja fa uns anys que hem detectat un creixent interès dels pediatres per aquesta subespecialitat i, aquells que ens hi dediquem, hem anat creant una xarxa informal de professionals interessats i formats (de manera més o menys formal) en el camp de la reumatologia pediàtrica.
És per aquests motius que creiem que la creació d’un grup de treball en reumatologia pediàtrica dins de la Societat Catalana de Pediatria (SCP) pot ser de gran interès, no només per a “formalitzar” aquesta xarxa de pediatres interessats o que ens dediquem a aquest tipus de patologies, sinó també per a ampliar el coneixement de la subespecialitat a la resta de pediatres i residents del nostre territori, així com per contribuir a millorar la qualitat de l’assistència que oferim als infants.
Objectius
- Crear espai per a compartir experiències entre pediatres dedicats o interessats en la patologia reumatològica pediàtrica.
- Promoure protocols conjunts, registres, estudis multicèntrics i publicacions conjuntes.
- Actuar com una eina de comunicació amb altres grups de treball o amb la SCP.
- Participar com a Grup de Treball en les reunions, congressos, cursos i publicacions de la SCP.
- Fomentar la tasca formativa de la SCP.
- Fomentar la col·laboració amb els pediatres d’atenció primària per a l’elaboració de protocols conjunts, elaboració de casos, jornades formatives...
Proposta d’activitats
- Sessions ordinàries de presentació de temes o casos clínics (una sessió en format telemàtic cada trimestre, durada de 60 minuts)
- Una sessió extraordinària anual de 3-4h de duració, amb format mixt (presencial-telemàtic) destinada a la formació i discussió de casos clínics i oberta a pediatres i residents de tot el territori (en el proper curs, aquesta sessió podria ser una tarda de cara a primavera de 2026 o el matí abans d’iniciar la reunió anual de la SCP)
- Elaboració d’una memòria anual amb les activitats realitzades o promogudes pel grup de treball i els seus membres
Relació de socis que hi donen suport
- Jordi Anton (HSJD)
- Violeta Bitterman (H.Nens/HSJD)
- Rosa Bou Torrent (HSJD)
- Guillermo Cacharron (H. Nens/H.Sant Pau)
- Joan Calzada-Hernández (HSJD)
- Sonia Carriquí (HSJD/Taulí)
- Ana Córdova (H. Nens/H.Camils)
- Nolvia Castillo Girón (H.Igualada)
- Cristina Esquirol (HSJD)
- Clara Giménez Roca (HSJD/Primària)
- Montserrat Gispert-Sauch (Trueta)
- Estíbaliz Iglesias (HSJD)
- Juan Manuel Mosquera (HSJD)
- Ana Perez (Taulí)
- Anna Pujol (Can Ruti)
- Josep Quilis (CSTerrassa)
- Lucía Rodriguez (H. Granollers)
- Montserrat Ruiz (H. Vic)
- Judith Sánchez-Manubens (Taulí)
- Pau Toldrà Sagarra (Hospital Sant Joan De Reus)