NOTÍCIA

Model d’atenció pediàtrica en l’àmbit d’atenció primària i comunitària

27/01/2024

La Societat Catalana de Pediatria (SCP), representada per la seva Presidenta, la Dra. Anna Gatell, va participar el dia 18 desembre 2023 en la presentació del Model d'atenció pediàtrica en l'àmbit de l'atenció primària i comunitària. L’acte va ser presidit pel Conseller de Salut, el Sr. Manel Balcells, i la Dra. Gemma Ricós, responsable de l’àrea pediàtrica del Departament. A l’acte també hi va ser present la Presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria Pediàtrica, Sra. Susanna Campo.

El Conseller va obrir l’acte explicant les bases fonamentals del Model que es basa en la constitució i desplegament a tot el territori català d’Equips Territorials de Pediatria adaptats segons característiques de cada zona.

La Presidenta de la SCP va subratllar l'èxit dels equips territorials pediàtrics que ja funcionen amb aquest model des de l’any 2008, amb resultats positius i alta satisfacció tant per part de la ciutadania com dels i de les professionals.

També va destacar que el Model millorarà l'atenció als infants i adolescents, proporcionant una atenció més equitativa, de qualitat, eficaç i eficient. Va posar èmfasi en la coordinació entre diferents perfils professionals, treball en xarxa i amb la comunitat. Destacar que amb aquest Model s’aconsegueix una capacitat de resolució més alta i s’optimitza l’ús d’eines diagnòstiques (compartides per tot l’equip) i millora en el seguiment dels tractaments recomanats. Es considera la importància de la subespecialització dels equips, incorporant professionals amb expertesa en àrees específiques de la pediatria i es posa en valor el treball interdisciplinari amb la incorporació de professionals amb diferents perfils pediàtrics específics.

El Model incorpora la possibilitat de ser flexibles en l’edat del pas de l'adolescent a l'equip de MFiC, atenent a la seva vulnerabilitat i complexitat.

Un dels aspectes claus és el lideratge dels equips format per un equip directiu pediàtric amb pressupost específic i individual per cada equip segons característiques del territori què ha d’atendre.

Destacar que l'organització, en forma d'equip, és fonamental per garantir la formació continuada i la recerca, essencials per a una atenció de qualitat i seguretat.

 

En el mateix acte també es va presentar la implementació del programa 061 Pediàtric que en l’any 2021, arrel de la pandèmia, des de la SCP ja es va impulsar.

 

La Societat Catalana de Pediatria espera que aquesta iniciativa sigui implementada amb èxit i contribueixi a millorar l'atenció pediàtrica a Catalunya. Caldrà seguir de prop el desplegament a tot el territori per poder transmetre a l’administració responsable les inquietuds dels socis i sòcies.